Advertisement

KEVSER YAYINCILIK

  Ana Sayfa / Soru ve Cevaplar

 

Bugün :  

Sık Kullanılanlara Ekle

 

Başlangıç Sayfası Yapın

 
 

Bismillahirrahmanirrahim...

 Soru 367

Soru: Hocam Şia inancında, hayır Allah'tan şer ise şeytandandır. Hocam âlemdeki tüm canlı cansız, soyut-somut her şeyin yaratıcısı Allah (c.c) değil mi? O'nun yaratmadığı bir şey nasıl var olabilir? Tabi ki Rabbimiz bizim günah işlememizi istemez ve bizi ona sevk etmez; O sadece isteneni diler; kul hayır isterse hayır, şer isterse şerri verir. Rabbimiz bize zorla hayır veya zorla şer bir amel işletmez; o zaman imtihanın anlamı kalmaz; çünkü sadece bize verilen görevi yerine getirmiş oluruz. Ama günahın özünü, yani varlığını, Allah Teala yaratmış olmuyor mu?

 

Cevap: Muhterem kardeşim, cevabın bir kısmını zaten kendiniz vermişsiniz; diğer kısmına gelince Allah-u Teala hem hayır yapmak isteyene, hem de kötülük yapmak isteyene imkânları veren ve izin verendir şüphesiz. Ama Allah'tan gelen şey vücuttur, varlıktır. Varlık ise tümüyle hayırdır. Ama Allah'ın verdiği imkânları kötülüğe çeviren ve onları kötü yönde kullanan bizleriz. Örneğin ateşi yaratan Allah'tır. Ateş zaten hayırlı bir şeydir. Ama bazıları bunu iyi yönde kullanıyor, bazıları ise kötü yönde kullanıyor, mazlumları ve evlerini barklarını yakıyor.   

 

Soru: Hocam bir hadiste şeytanın mübarek Ramazan ayında bağlı olduğu bildiriliyor, oysa biz hala günah işliyoruz; bağlıysa bizi günaha nasıl sevk ediyor? Neden insanlar günah işliyor? Bir de hocam şeytanla nefisin ayrımını açıklar mısınız? Şeytanla nefis aynı şeyler mi farklı şeyler mi? Farklıysa, farkları ne? Ki genelde farklı olarak algılıyoruz ama nefsi tanımıyorum. Nefsi günaha iten şeytan mı yoksa nefsin özünde mi günah işleme olgusu var?

 

Cevap: Resulullah (s.a.a) bu sorunun cevabını Ramazan ayı hakkında okuduğu bir hutbesinde vermiş ve şöyle buyurmuştur: “Şeytan bu ayda bağlanmıştır, onu kendi ellerinizle açmayın.”  Demek ki bizler yaptığımız yanlışlar ve günahlarla Şeytan’ın açılmasına vesile oluyoruz.

Nefs ve şeytan ilişkisine gelince, nefs bize aittir. Nefs eğer eğitilmez ve ram edilmezse, Şeytanın bizi aldatmasına bir vesile haline gelir. Nefs içimizden ve Şeytan da dışarıdan el ele verip bizi günaha sevk ederler. 

 

Soru: Hocam bir hadisinde peygamberimiz: “Hz. Musa’nın Allah’tan irtihal eden kardeşi Harun’un bağışlanmasını istemesi üzerine,  vahiy geldi ki;   “Ey Musa, âlemin yaratılışından sonuna kadar kimin bağışlanmasını istersen icabet ederim, Hüseyin’in katili hariç; ondan intikam alacağım” buyuruyor: Buradaki irtihal kelimesinin anlamını bilmiyorum; ancak Hz. Musa (a.s) Hz. Harun (a.s) için Allah'tan bağışlanma diliyor; bu durum peygamberlerin ismet sıfatıyla çelişmez mi? Hz. Harun günah mı işledi ki bağışlanma diliyor, aslında aynı şey Hz. Adem (a.s) için de geçerli, o da Ehlibeyt (a.s) vesile kılarak tövbe etmişti, peygamberler neden tövbe ediyorlar? Onlar zaten günahtan beri değiller mi?

 

Cevap: Muhterem kardeşim, günah nisbidir. Yani bazıları için günah sayılmayan şeyler başka bazıları için günah ve kötü sayılabilir. Peygamberlerin masumiyetinde ölçü şudur ki bizler için söz konusu olan günah ve hatalardan onlar münezzehtir. Ama onların mertebesinde bizler için günah sayılmayan şeyler, onların makam ve mertebesinde onlara yakışmadığı için onlar için günah sayılabilir. Bunu bir örnekle açıklayalım: Düşünün bir fakir aynı yerde bulunan, ama mali durumları aynı olmayan on kişiden yardım diliyor. Her kes çıkarıp adamın eline bir milyon sıkıştırıyor. Bu iş aynı olmasına rağmen bazılarından olumlu ve çok güzel karşılanmasına rağmen bazılarından olumsuz karşılanıp kınanabilir. Örneğin çok büyük servetlere sahip olan birisinin de çıkarıp aynı başkaları gibi bir milyon vermesini kimse olumlu karşılamaz. Dolayısıyla Peygamberlerde de terki evla dediğimiz, yapılmaması Peygamberler için daha yakışık olan bazı işler nadir de olsa onlardan sadır olabilir. Elbette bunun bahsettiğimiz masumiyetle bir çelişkisi yoktur. Hz. Adem hakkında da durum aynıdır. Dolayısıyla onların tevbesi de bundan dolayıdır. Aslında bunların çoğusu www.kevsernet.com sitesinde cevaplanmıştır. Ben Numaralarını veriyorum. İnşaallah açıp okursunuz: 15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-26-44-201-203-215-216-237-260-267. Allah'a emanet olun.

 

 

 

 

 
Site içi Arama


 

 

 

 

Go to top of page  Ana Sayfa | Kitap Listesi | Kıble Dergisi | Makaleler | Kadin ve Aile | Cocuklar Îçin | Soru Ve Cevap | Yazarlarımız |
Kur`an | Hadisler | Dualar | Şiirler | Ses ve Video | Programlar | Linkler  |  Îletişim için |

Copyright© 2000 Kevser Yayinlari Internet Hizmetleri. Tüm Haklari Saklidir Ayrintili bilgi almak için veya bize her konuda yazmak için, paragonxx@yahoo.de  'e mesaj yollayiniz. WWW.KEVSERNET.COM